Wednesday, August 31, 2011

Hari Raya!

En månad fastar muslimerna och slutar den när månen är i rätt fas med Hari Raya Aidilfitri. I år kom Ramadan tidigt och Hari Raya sålunda tidigt också i slutet av augusti. Nasha har försökt bjuda oss i många år nu men just denna långlediga högtid brukar vi resa bort, dock ej i år. Josephine, våran maid ville åka till Cameron med sin kyrka så det fick hon förstås och vi var hemma och lata oss! Staden är helt tom, så vi gjorde en hel del shopping mm. På Pavilion sprang jag på en tjej och jag utbrast, Dig känner jag!! Det var Astrid, en tjej som vars farmor jag känner från Skaftö. Vi träffade Astrid i somras eftersom hon skulle plugga ett halvår här i KL och ville veta mera. Och där stod hon bara framför mig, världen är liten! OK tillbaka till Hari Raya och till Nashas svärmor vi for för ett open house. Vi gjorde sällskap med familjen Cederkvist.

Michi, Nasha, Lars, jag, Anki, Fredrik. Anna tar kortet!

Daniel hade tillsammans med Fredrik golflektion på KLGCC. De har bokat en del lektioner och verkar vilja satsa på sporten nu vilket är jättekul. Fredrik åker ju om två veckor till Universitet i USA.

Monday, August 29, 2011

Indien Bangalore sista dagen.

Torsdagen kom och vår sista dag här. I Bangalore finns massor av expats tack vare att många internationella företag är placerade här. Overseas Womens Club, OWC, är en stor (650 medlemmar) förening för just expats, dem hade jag hittat på nätet och fann ut att de har en coffee morning varje torsdag på Leela Palace. Perfekt, där kan jag få svar på många frågor mm. Barbro skulle ju dit och jag fråga Jytte om hon inte skulle gå! Lars (chaffisen alltså) körde mig dig och han åkte vidare till Palm Retreat för att se på det området en gång till. Leela Palace, Bangalores bästa hotel var fantastiskt, så vackert. Jag följde strömmen av expats och träffade på en hel del damer som precis hade flyttat hit, ingen större hjälp kanske, haha. Men trevliga var det. Barbro dök upp med Margareta, jättetrevlig tjej som bott här i 4 år, stor hjälp!! Och Jytte, så kul att träffa henne igen.

OWC coffemorning på Leela Palace.

Jag, Barbro och Jytte.

Sen tog Barbro och Jytte mig runt shoppingen som fanns på hotellet, härliga affärer och visst blev det handlat. Lars kom och vi alla fyra gick och åt en god buffée också på hotellet.

Gott sällskap, god mat och god dricka, vad kan man mer begära?

Sen var det bara att åka till hotellet, slappa lite, packa , äta en god middag och bege sig till flygplatsen. Flyget går (Malaysian Airways) vid 1 tiden på morgon och med den korta flygningen så försvann den natten i ett vips. Vi somnade dock ett par timmar när vi kom hem till våran säng. Nu var det bara att få lite distans till Indien, fundera vad vi vill göra! Det tog två dagar med resonemang, googling, tänk och lite till för oss att bestämma att YES, vi går vidare i diskussion med Indien. Och där står vi nu, det kan ta lång tid har vi förstått och ingen flytt kan ske förrän årskiftet ändå, vilket är skönt tycker jag.

Sunday, August 28, 2011

Indien Bangalore Dag 4.

God frukost och sen drog vi iväg på husjakt igen. Bangalore visade sig från sin sämsta sida och det tog ca 1.5 timme till Whitefield, trafiken stod still, millimeter efter millimeter rörde vi oss. En gång fastna en moped mellan oss och en buss, det redde ut sig tack och lov. Tyvärr gav inte själva hus/områdesletningen så mycket och när vi tittade på samma hus som igår blev jag arg. Vi åt lunch på samma ställe som igår, lika gott idag med! Indisk mat ÄR gott! Efteråt skulle vi då testa landsvägen till SKF, det började bra, vacker natur, bra väg, vi åkte genom några byar men sen kände jag mig som jag var med i IRS Most dangerous roads - History channel. Har ni sett den?


Tre lastbilar kör om en fjärde samtidigt OCH vi. Naturligtvis kommer det mötande lastbilar not oss och med millimeters marginaler slänger vi oss in i vänsterfilen. Inte en gång utan hela tiden. Puuh! Tur jag satt i baksätet. OK, det tog bara 35 min den vägen men jag sa direkt att "glöm det, jag tänker inte låta Lars riskera livet två gånger om dan". Visserligen försäkrade de mig om att sen kommer han att åka lugnt, nu skulle vi ju bara mäta tiden. Resonemang????


En by vi åkte igen!

Väl framme i SKF så tog det bara en kvart på en ny highway, med 80km/h som hastighetsgräns till Bangalore centrum. Där åkte vi till en central golf klubb och det var en liten oas.

En grön oas i stan!

Sen drog vi hem till hotellet och naturligtvis Blue Ginger bar, med Chardonnay och Kingfisher som stående beställning, haha. På kvällen åkte vi in till centrum och Ebony, en restaurang på 13e våning med härlig utsikt över stan. Där åt vi en god middag tillsammans med Barbro och Lars, som var snälla och delade med sig av sina erfarenheter av ett liv i Bangalore. Mycket trevliga och det blev en mysig kväll.


Lars, Barbro och Lars.

Saturday, August 27, 2011

Indien Bangalore Dag 3.

Upp med tuppen och en spännande dag väntade. Idag skulle vi titta på hur man bor här. Jag hade ju förstås googlat och hittat var expats bor. Det roliga är att när vi pratade med min brors kompisar Ingela och Rikard, som bott utomlands i flera omgånger bla i Greensboro, USA, där även min svåger bor, så bodde ett par där som nu bor i Bangalore. Hängde ni med? Jag hade kontaktat Barbro och hört mig för var som var lämpligt att bo. Iallafall, ut i den nu otroligt hektiska trafiken, måndag morgon. Bilar, cyklar, auto rickshaws, lastbilar, mopeder, kor, hundar och människor alla i en salig total oreda. Våran chaffis var väldigt duktig och manövrerade med mini marginaler sig fram. Vi började titta på ett OK hus men en jätteväg med allt ovan precis utanför grinden var väl lite för mycket Indien lite för nära, haha.



Efter ett par hustittningar blev jag mer och mer frusterad, var var alla fantastiska husområden jag googlat. OK, vi drog vidare till Whitefield och där öppnade sig en något renare värld, de hade faktiskt sopat trottoarerna, ja iallafall där det fanns några. Här kom vi nu in i små eller stora gated communities, rent och fräscht med hus som var identiska till husen i Ampang i KL. Kände mig hemma direkt, puuh! Vi tittade på ett område där husen var helt nya, ursnygga, fräscha, helt OK. Dessa oaser består av massor av hus, pooler, tennisbanor, restauranger och tom affärer. På Palm retreat träffade vi en amerikanska som berättade att hon hade en dansk kompis här, ja, sa jag det måste vara Jytte, jajamensan det var det. Jytte har bott 10 år i KL, visste att hon flyttat till Indien men inte just Bangalore. Världen är liten!

Palm meadows!

Adarsh Palm retreat!

Vi skulle ju inte välja ett exakt hus utan mer titta på områdena, hur man bodde mm. Problemet med dessa fina områden är att de ligger en bra bit från SKF. Men efter ha diskuterat, funderat mm så bestämdes det att vi imorgon skulle köra en "genväg" för att undvika den värsta trafiken och se hur lång tid den tar. Vi åt lunch på ett mall i Whitefield.

Lars och Jagan!

På eftermiddagen såg vi fler hus och insåg att man måste bo i en oas för att komma ifrån livet på utsidan. Jag tog massa kort genom rutan på bilen så det blev inte så bra men för att ni skall få en liten hum hur det ser ut så lägger jag in en film med vägen runt Whitefield som jag stulit från You tube-myindialove. Indien!

Denna natt fick vi sova på ett dotterhotell till Taj, The Gateway, som låg mitt inne istan. Taj var nämligen fullbokat med en doktorskonferens. Väl framme på hotellet gick vi och åt, jättetrötta och sen somnade vi tidigt. Fast vi hann en liten promis innan. Inte så lätt att promenera i mörket för rätt som det är är det ett stort hål, folk som ligger, går, står, säljer, tigger eller liknande.


Gott om majs i Indien!

Indien Bangalore Dag 2.


Tidig frukost och sen väntade chauffören på Lars och åkte till SKF. Först skulle vi träffas vid lunch med mäklare men det blev så att Lars blev där nästan hela dagen. Jag tog då till fället i akt att göra ...ingenting! En god bok, Gandhi, vad annars? En kopp te och spenderade hela tiden på terassen. På eftermiddagen när Lars kom tog vi oss en drink i Blue Ginger baren, på slutet av vistelsen behövde vi bara sätta oss förrän ett glas Chardonnay och en inhemsk öl, Kingfisher stod på bordet, hmm!


På kvällen åkte vi till en fisk och skaldjurrestaurant, Karavalli inne i stan, bjudna av Lars eventuella framtida chef. Fantastiska räkor, fisk, gott Indiskt vin. Det finns ett par vingårdar runt om Bangalore, bland annat Grover Vineyards och från där drack vi ett Sauvignon Blanc, riktigt gott. Under resan drack vi även röda viner från från Sula Vineyard. Indierna kan dom!! Tyvärr glömde jag kameran denna kväll!

Indien Bangalore Dag 1.

Våran tid i Malaysia lyder mot sitt slut, Lars har jobbat här i över 7.5 år så då är det dags att flytta. Ett förslag är Indien och Bangalore och det är dit vi nu åkt på en pre-visit.

MAS flyger direkt till Bangalore och det tar 4 timmar exakt. Vi landade sent på natten så det var bara att gå och lägga sig. På morgonen åt vi frukost från en fantastisk buffée på hotell Taj West End där vi bodde. I trädgården satt en man och spelade underbar pan(?)flöjt musik.



Vi hade en bil med chaufför som tog hand om oss hela tiden. Första dagen som var en söndag ägnade vi åt sightseeing. Vi åkte till Bangalore Palace, Lalbagh garden och ett shopping mall.

Bangalore Palace, vilket var förskräckligt. Jag vet att det finns sagolika palats i Indien och detta var inte någon saga precis, jag hann ta ett kort innan vakten kom och sa no, no!

Lalbagh garden tyckte vi var jättefint. Vi fick med oss en guide som för 750Rupees berättade om var ända träd och svarade på alla våra frågor. En lunga i denna otroligt hektiska stad.



Våran guide visste precis var han skulle placera oss för att få med det mesta! Haha!

Eftersom det var söndag var det inte så mycket trafik så den verkligen India chocken kom inte idag. Vi åt lucnh och drack italienskt kaffe på ett av stadens många shopping mall vilket var fullt OK. Vi var lite försiktiga, ville ju inte reta magen för mycket eftersom vi skulle vara här så kort tid. På eftermiddagen drog vi oss tillbaka till oasen på Taj West End, ett underbart hotell med en jättestor trädgård.

Vår underbara terass med tropisk trädgård och ena poolen i bakgrunden. Fast nu var det ju så att det var kallt, iallafall i Malaysiska ögon. Klimatet i Bangalore som ligger på nästan 1000 meter är väldans bra. Nu i slutet på monsun perioden var det ca 20-25 grader och det går endast upp till 35 under 2-3 månader. Iallafall, idag var dessutom min 51a födelsedag och det firade vi med att äta på Masala Club, en underbar indisk måltid. Vilka Naan bröd!!

God middag i härlig miljö!


Väl tillbaks till rummet kom en tårta som Lars hade beställt. Vi var mätta men en mycket god chokladtårtebit kunde ju alltid slinka ner.

Tillbaka i KL men....

Efter 8 veckor i Sverige kom vi alla tre tillbaka till Malaysia! Skönt tyckte jag men vi hann knappt vända i dörrn och komma över jetlagen förrän resväskorna fylldes igen och jag och Lars drog iväg till Indien och Bangalore. Vi skulle nämligen dig på en pre visit för att se om vi kan tänka oss bo där.....

Thursday, August 18, 2011

Sista posten från Sverige.

En sista fest hann vi med innan vi drog hemåt, denna gång en sommarfest för två kompisar som blivit 60 år under året, min bror Reine och Christer. Festen som var en skaldjursfest var på Vallda Golf klubb. En fantastiskt anordning, första gången för mig men Lars har varit och spelat där ett par gånger. Klubbhuset - helt underbart och helt annorlunda en traditionella svenskt klubbhus. Kul hade vi också. Alltid trevligt att träffa Reine och Ewas vänner.

Härlig skaldjursbuffée.

Här sätter Ewa ramarna för kvällens fest!

Reine med sina bordsdamer!

Lars med sin bordsdam.

Efter middagen bjöds det på levande musik med ett band bestående av säkert 8 st. Mycket rock and roll kan jag lova. En trevlig avslutning på en härlig sommar i Sverige. På söndagen packade vi ihop väskorna och drog till Landvetter och resan via Amsterdam till Kuala Lumpur. Nu väntar nya äventyr för oss och det kommer jag berätta om snart.



Wednesday, August 17, 2011

Daniel 18 år!

Så kom den dagen då sonen våran blev 18 och vuxen! Vart tog åren vägen? Men jag kan med stolthet säga att han har växt upp till en smart, kreativ och fantastisk människa. Kommer sakna ihjäl mig när han flyttar ifrån oss nästa år. Daniels 18 årsdag firades hos min bror och svägerska där de bjöd in till ett mindre kalas hemma hos sig. Kvällen började med att Daniel fick sin livs överraskning, chansen att köra brorsans Aston Martin, WOW, vilken lycka! Första gången han körde i Sverige och på fel sida vägen, höger.

Koncentrerad Daniel!

Sen kom farmor och farfar med en uppblåsbar flytväst något Daniel ville haft länge. Han hade redan fått en jättefräck resväska nu när han skall ut på egna ben.

Daniels faddrar Anne och Bosse kom med blommor till värdinnan, bakom blommorna, och hörlurar, Shure, till Daniel, WOW!! Han blev så glad. De är tydligen the best of the best.

Anne och Yvonne.

Våra goda vänner Yvonne och Torsten, som följt Daniel sen han var bebis var på plats och firade honom. Ett rejält tillskott till hans nya datorfond tackade han för!!

Kerstin, Karin, Daniel, Arne och Lars.

Morfar Benny höll ett fint tal till Daniel som också tackade med ett mycket fint tal. Av morfar och Kerstin fick en driver och pengar. Golfen är ju något han har tänkt ta upp igen!


Daniel med morfar Benny!

Farfar Arne, Daniel, Torsten och farmor Karin.

Dagens värdinna Ewa och Daniel.

Och min käre broder Reine! Tack snälla för att ni förgyllde Daniels och våran dag! Daniel fick dessutom av Reine och Ewa en vinöppnare, förutom tillskott till datafonden, något han kommer behöva i framtiden, haha! Härlig födelsedag och igen en fantastisk sommarkväll.

Tuesday, August 16, 2011

Sista dagarna i Grundsund!

De kommer alltid de där sista dagarna då vi skall packa ihop stugan och stänga för vintern, fast inte riktigt denna gången för nu skall hantverkarna ta över igen och göra färdigt. Sen kommer mark och stenläggaren och skall göra iordning på utsidan. Spännande! Vi körde bort båten, in med kajakerna, gummibåten, städa och plocka undan. Men hann också med en sista skumpa på bryggan, vädret var fantastiskt fast lite kallt, krispig höstluft.

Lars på bryggan!

Sommarens sista måltid med pappa och Kerstin intogs med varmrökt lax och potatis, sommaren goda och enkla bjudrätt!

Kerstin och jag!

Daniel med sin morfar.

Daniel med antika åror!

Sista kvällen tyckte killarna att vi skulle frossa i korv, något vi aldrig äter i Malaysia, så blev det. Supernyttigt! Skratt!


Grillmästarna!

Thursday, August 11, 2011

Golf!



Farmor och farfar var uppe ett par dagar i vår sista vecka, bland annat blev det golf för de fyra. Farfar klarar inte att gå 18 hål så våran korthålsbana passade jättebra, den är himla rolig att spela och man får öva närspel ordentligt. Sista kvällen åt vi kräftor men nu sa Daniel att han var trött på dem!!??


Och en tripp till Båstad och Torekov.



En av mina äldsta väninnor, Ulrika fyllde 50 år i januari och firade det med en stor fest i Båstad där de bor på somrarna, annars är hon Luxenburgbo. Min bror och svägerska har ju passande nog köpt ett sommarhus i Torekov och de var på plats så vi kunde bo hos dem. Vi körde ner på fredagen och tog en härlig (min rygg hade gjort sig gällande den morgonen så jag visste inte om jag våga åke men det gick bra) promenad till Torekov by. Där åt vi en god middag.

Ewa på vår promenad i vacker Torekov miljö.

Reine åkte till Vallda GK och spelade KM över helgen så Ewa tog hand om oss, det blev en stor shoppingtur. I Båstad finns ju hur mycket som helst att shoppa, så vi gick loss. Inte bara kläder och prylar utan det finns ju ett fantastiskt utbud av gårdsvaror, potatis, bär, kött, grönsaker med mera, bara att stanna på en bondgård och handla. Helt ljuvligt. Vi åt lunch i Båstad. Havets Wallenbergare och en härlig buffé.

Lunchdags på Skansen.

På kvällen tog vi taxi till Båstad och Madison. Det var så roligt att träffa Ulrika med familj och hennes familj som vi känt så länge. Ulrikas svägerska Agnetha fick barn några timmar efter oss för 18 år sen. Vi umgicks med våra bebisar tills vi flyttade till Malaysia, Daniel var då 5 månader, så det var så roligt att ses igen.

Lars och Agnetha.

Vi bjöds på en härlig italiensk buffé och många fina tal hölls. När dansen började bröt vi upp eftersom vi ville iväg tidigt nästa morgon.

Jag och Ulrika.


Ulrikas man Staffan håller tal.

Ulrikas mamma Gullan och härliga kusinen Monica.