Monday, April 30, 2012

Tantvarning?

Nasha varnade mig för för tantstämpeln när jag sa att jag ville starta eller gå med en handarbetsgrupp i Bangalore. Ni vet, virkning, stickning eller brodering! Tant kallade hon mig. Haha, ja det är nog det jag är då för jag älskar handarbeten! Jag har ju hittat en trevlig fredagsgrupp och idag var Matilda här, för hon behövde hjälp med att starta en filt hon ville virka till sitt kommande barnbarn. Mormorsrutor, så passande namn och så fint det blir. Vi hade en trevlig eftermiddag att lära känna varandra och virkningens värld. Jag har virkat rutorna förut så jag vet hur man gör, hoppas jag lyckades förmedla det också!


Matilda

En vanlig söndag i Indien!

Ja jag hoppas inte på att behöva hänga tavlor varje söndag men en skön hemmasöndag var det. Vi fick gjort lite pyssel och myssel hemmavid. Vi skypade med Daniel som som vanligt hade fullt upp med skoljobb och eftersom det var söndag även städning, handling och förstås tillagning av en god middag, det är vår Daniel det!! Promenad med hunden också, det senaste regnet har gjort luften lite behagligare och faktiskt sista kvällspromisen var kall så vi sa att det kanske var dags för en tröja (tunn)! På eftermiddagen åkte vi till Hypercity, en stor mat och alltiallo affär! Listan var lång och trot eller ej vi fick tag på allt! Väl färdiga åkte vi vidare till Whitefield och plockade upp Barbro och Lars för att sen åka till Forum och Toscano för middag! God mat och trevligt sällskap blev slutet på denna sista söndagen i april. Vart tog tiden vägen!


På Toscano!

Saturday, April 28, 2012

Golf!

Vi var och besökt vår nya golfklubb som vi nu är medlemmar i, KGA, Karnataka Golf Association. Den ligger mitt i centrala Bangalore, lär vara svår med mycket vatten en typisk parkbana verkar det som. Vi får se när vi väl kommer ut och spelar. Vi var och hämtade våra medlemskort och gick till driving rangen och slog ett par bollar, prata lite med en lokal kille som precis börjat. Tog en dricka och titta runt lite. Den är gammal och sliten men anrik (om det nu är viktigt??)


Bilden tog jag i augusti men banan ser likadan ut nu!

Framför entren.

Driving range.

Inga drivar får användas.

Trött insida av restaurangen men här sitter man ute året runt.
Innan vi kom till golfbanan idag var vi runt och letade nya nattduksbord. Hittade inga som vi ville ha men kom till slut till en affär där de snabbt skissade ihop vad vi önskade och skall nu tillverka två stycken. Skall bli spännande se om 10 dagar vad de åstadkommit, var inte helt gratis så vi har höga förväntningar!! Hmm!! En lunch på Leela innan golfbanan hann vi också med. Nu är Lars ute och springer för första gången inom vår gated community! Det har blivit något svalare sen regnet, kanske ligger på ca 30 nu. Men om två veckor väntas monsunen och  ett svalare klimat. Får hoppas på det!

Friday, April 27, 2012

Nallar!

Min beiga nalle, Jessicas ljusblå och Svetas två tuffa nallar!


Vi blev som tokiga på att virka nallar sen Jessica visade oss hur man virkade dem, små söta nallar. Jag missade gruppens sammankomst förra fredagen då vi ju fick möblerna. Men idag var jag med och träffade lite nya trevliga människor. Vi jämförde våra nallar och alla var ju fulla av beundran, så skoj, haha!


Jane och Cris

Jessica, Cheryll, Utte och Bella

Sveta och kommer inte ihåg namnet, men hon lär sig göra fina
halsband av tråd,  Celtic art.
Under tiden jag var i Koramangala åkte chauffören till Bamburies och handlade köttfärs och kalkonbröst. Så gör man här, man antingen ringer och beställer och de levererar eller så skickar man sin chaffis med en kylväska och hämtar. Kan ju te sig väldigt lyxigt men annars så skulle vi spenderar dagarna att köpa matvaror eftersom de olika affärerna har olika bra saker. Bamburies är för oss utlänningars favorit köttaffär. Skall göra köttfärssås i kväll så får vi se! Jag och Harish stannade sen på posten för att väga ett brev, en annan intressant upplevelse. Kul att uppleva Indien!

Kidnappad

En ung pojke, Nayati 12 år, blev idag kidnappad utanför Daniels gamla skola, Mont Kiara International school. En lärare såg vad som hände och försökte komma till hans undsättning men bilen en svart Proton hann iväg, i bilen fanns två indiska män. De hade tydligen väntat på honom men man misstänker att de tog fel pojke. Oavsett så är detta en fruktansvärd händelse som gör mig så arg och sjuk. Hur i helvetet kan man ge sig på barn, ett oskyldigt barn vet inte ord, tyvärr befinner jag mig långt från Malaysia och kan inte göra annat än deltaga på Facebook med att dela information och foton.


Thursday, April 26, 2012

Många nya trevliga ansikten!

Flytta till ett nytt ställe är alltid trevligt, man får träffa många nya intressanta människor, kul att höra hur de hamnade här och var de har varit innan. Många kommer faktiskt hemifrån om så det är USA, Sverige eller andra platser. Att ha Indien som första postering kan nog vara tufft men de flesta verkar vara vid gott mod. Sen har jag träffat många som har varit lite här och var. Idag, torsdag var jag först på Leela Palace och OWC coffee morning och sen var det svensk lunch som anordnas en gång per månad! Först på Leela träffade jag bla på en tyska som kunde lite svenska för hon hade bott i Göteborg! En trevlig tjej från Schweiz som hade hand om hundklubben (eller andra husdjur), ett nätverk för oss med djur här i B. Kan vara bra när vi reser! Jag pratade med en amerikansk tjej som bor här på mitt område och vi skulle träffas snarast!! Svensklunchen gick av stapeln på 100 feet och där var det ett gäng glada svenskar. Träffade alltid glada Petra, en trevlig göteborgska Anne och Matilda som jag skall visa virkning till! Idag hade jag med mig kameran men glömde sätta tillbaka minneskortet från senaste uppdateringen. Svårt med minnet eller!! Efter lunchen gick några och tjejer och jag till en trevlig affär och botaniserade bland vackra tyger, dukar och annat smått och gott!


Anne, Matilda och jag

Gerd och Petra





Wednesday, April 25, 2012

Första middagsgästen!

I går var Lars tillbaka till jobbet och jag hade en helt ledig dag. Pysslade lite, stickade lite, läste lite och promenerade, så skönt! Idag var jag bjuden till Barbro på kaffe och underbar chokladkaka, där var även Jytte och en ny bekantskap, Annelie. 


Glömde att jag hade med kameran så Jytte och Annelie
fick inte vara med på bild, utan jag tvinga B att sitta
så jag fick ta en bild iallafall.


En jättetrevlig förmiddag. Barbro visade mig också sina affärer där hon bor. Igår hade de fina jordgubbar men det fanns tyvärr inga kvar! Mitt emot fanns ett bra ställe (hål i väggen) där jag kunde köpa härliga blommor som nu pryder hemmet för ikväll kommer vår första middagsgäst, Per. Han kommer hela vägen från KL, skall jobba några dagar i B. I går åkte Rebecca, vår maid och vår chaffis Harish och handlade allt hon behövde. För det skall bjudas på indiskt ikväll och då är det säkrast att låta de som kan laga göra det! Ingen snabbmat här inte hon började vid 9 tiden och var klar när jag kom hem vid 2. Skall bli spännande, men jag kan nog tyvärr inte äta, för det smakprovet jag tog bet mig i tungan, och då hade jag sagt not too spicy!!!

Rebecca
Jag väntade i över 2 timmar på att herrarna skulle komma från jobbet, de åkte för sent så trafiken hade kommit igång, man måste åka före klockan 17.30 för att undvika den, till slut dansade de in här vid halv nio tiden. Hungriga och törstiga var de så då var det bra att Rebecca gjort mycket mat och att Harish hade handlat öl.


Lars och Per väntar blandad annat på...
Chicken tandoori och Raita (yoghurtsallad)

Hemlagat indiskt bröd typ naan.

Vegetarisk sallad.


Och en chickencurry och gott ris som jag glömde ta kort på. Allt lagat från början, kryddor 
som kummin, kanel, kardemumma, nejlikor mm doftade på kapp med chili, vitlök, coriander
och annat gott (iallafall för de som kan äta det, snyft). En lyckad kväll som tyvärr blev lite kort!

Monday, April 23, 2012

Inflyttning!

Så kom dagen vi väntat på, 8 veckor tog det sen de packade möbler och annat i Kuala Lumpur tills de stod utanför dörren i Bangalore. 8-10 st flyttgubbar jobbade flitigt under fredagen och halva lördagen. De bar och bar, 340 lådor är många lådor men inte en sur min vi såg. De var jätteduktiga, de trodde jag killarna i KL var också, men deras packteknik var lite underlig. Efter så många flytt som vi har gjort så var denna gången ett rekord i antal saker som gått sönder. En anledning kan ha varit de x gånger som allt lassades om, från lastbilar till containrar osv. Men men inget allvarligt! Iallafall så lyckades vi få bra ordning snabbt, Lars var ju ledig på fredagen, vilket var bra. Jag plockade upp halva köket, vilket jag fasat mest för. Lars tog hand om bla förrådet som han packade upp. Effektivt teamarbete av oss gjorde att allt gick smidigt. Det gäller att ha en struktur vid packning och uppackning annars får man ett h...senare.


Lådor...
Vi var väl alla lite "oh inte en till..." när bärarna sa office när de bar in lådorna. Gösta Petter hur mycket kan det rymmas i ett hemmakontor. Men jag insåg när jag packade upp att bara mina färgpennor tog upp en låda eftersom de var inlindade i 20kg papper. Undrar om flyttfirmor tjänar pengar på volym, haha. 


Paus?
Vi har ju båda två ryggar och axlar som inte är som de skall, så den dyra fina sängen vi köpte förra året, i tron att den var kanonbra för oss, den står nu i gästrummet. Hoppas ni gillar hårda sängar när ni kommer??!! För våra ryggar gillade den inte. Men Daniels IKEA madrass visste vi var bra så innan vi åkte köpte vi en gavel på IKEA som madrassen nu pryder. OCH vi sover jättegott, tack Daniel!


IKEA bygge! Det blev en skruv över!
Lördag lunch var de färdiga och vi kunde börja med iordningställandet. Vilket är ju de roliga. Så eftersom kom TV, data, lampor, garderober, kablar, skåp, bokhyllor mm på plats. Den nya grillen blev monterad, vilket vi får inviga till helgen. I morgon får vi vår första gäst, Per som kommer från Malaysia och jag har lovat indisk mat!

Thursday, April 19, 2012

Coffee morning och lunch!

Var på Leela Palace på OWCs coffee morning idag. Träffade på trevliga människor som Susanne från Danmark som har dratt igång ett golfgäng, Petra från Sverige som också spelar golf. Jag pratade med en söt amerikanska som vart här i 3 månader, Kathy. Fick information om olika välgörenhets projekt som kunde intressera mig. Träffade också min granne Swee och en annan dam från KL, en kanadensiska som var av indiskt ursprung men född i afrika med en afrikansk pappa. Härligt med dessa multikulturella människor och ett fantastiskt trevligt sätt att möta dem som är i samma båt som en själv. Jag hade avtalat med Jytte som också var där, att äta lunch efteråt, så vi åkt till 100 feet road och åt god lunch på restaurangen med samma namn, 100 feet. God medelhavskök igen. De är väldigt duktiga på västerländsk mat här i B. 


Jytte!


100 feet restaurang.
Nu skall jag gå ner och se om vår grind är öppen. Den är ju ditsatt för oss eftersom vi har hund. Men det verkar som arbetarna på området använder vår (ägarens) vattenslang och toalett, den har vi förvisso nu låst och de som tillhör vårt hus som chaufför, poolkille, trädgårdskillen och några andra hantverkare kan få låna nyckel om de behöver gå. Inte kan jag väl ha öppet hus för alla i området, nej det får vi sätta stopp för!! 

Wednesday, April 18, 2012

Tulldeklarering!

Ett måste innan vi kunde få vårt möblemang är att det skall tulldeklareras. Efter 111 papper som ifyllts med bland annat om det fanns nya saker och vad de var värda så skulle vi då få vara (måste) vara med när containern öppnades. Ca 5-6 personer med en kvinna som huvudinspektör kom till vår container och sigillen? på låset kunde brytas upp och för femte gång i ordningen så frågades det efter nya varor som Lars svarade på. Suck! Med på plats fanns förstås Santa Fes gubbar. Så började då kanske ett tiotal gubbar bära våra 335 lådor från den stora 40 fot containern till 3 mindre?? Vilket kanske inte var så bra för den fantastiska packning i Malaysia visade sig inte vara så fantastiskt ändå. Många kartonger var skadade, nåt som måste skett när de packade om från lastbilarna in till containern. Nilla inte glad! 


På väg till inspektionen.
Först fick vi vänta för intervju!
Besvärliga kunder kunde låsas in!
Här är den! Med våra möbler!!
Vissa lådor öppnades för inspektion och fick tejpas igen av
 Santa Fee killarna.
Jag gjorde en fin hatt till Lars när han fick solsting!
Efter ca 2.5 timme var allt klart och vi kunde få åka och äta lunch, eftersom vi var i Whitefield så lockade en pizza och en kall god öl på Toscano i Forum mall. Dammet och skiten satt dock i hår, näsa och under fötterna, så inte kände man sig fräsh inte! Men efter en mycket god lunch var vi som nya igen. Jag undrar vad de stackars bärarna fick som lön.


Väldigt god vedugnsbakad pizza!
Kingsfisher öl!
Toscano restaurang!
På vägen hem stannade vi och handla bröd och mandel och choklad croissanter hos fransyskan och sen till New Frosty, där man handlar kött och fisk. Oxfilen skall vara jättefin och kostar 48SEK per kilo. Ganska OK eller? Nu håller vi tummarna att resterande pappersjobb görs klart så vi kan få möblemanget på fredag som bestämt.

Tuesday, April 17, 2012

Ditt och datt i B.

Lars åker en genväg till jobbet som skall vara vacker (får vänta tills jag skall spela golf för då kan jag åka med och släppa av Lars). Vägen kantas av natur, vatten, byar mm. Längs med vägarna, som i hela B. sitter försäljare av alla sorter. Mest mat, men även hjälmförsäljning, städgrejer, madrasser mm. De brukar stanna och köpa bananer.


Vår tillfälliga chaffis köper bananer!

Tillverkning av blomster girlanger!

Hemma i vårt område arbetar hur många som helst, de kommer tidigt på morgon och går sen eftermiddag, de har stor kontroll på de som går in och ut med ett slags kortsystem. I närheten av vårt hus finns ett bygge och där är det intressant att se hur det går till. De har precis börjat, kört dit material som sand och sten mm. Där går då kvinnor och bär en sten på huvudet från plats A till plats B, ibland bär de sand på liknande sätt. Får gå dit med stora kameran och ta bättre bilder sen. 


Kanske inte effektivt men billigt kan jag tänka!
Nu skall vi till tullen och inspektera våran stora container som kommit till B. Skall bli intressant och varmt säger de. Har hört många historier hur det kan gå till och befarar väl det värsta men vi får hålla tummarna att det går smidigt.

Massor av information och lite mat!

Idag hade jag en hemmadag, skönt det med! Barbro kom på en kaffe på vägen hem från stan. Jag bombarderade henne med frågor och fick massor av information. Tur man har vänner som vart här ett tag. Var hittar jag oxkött? Fisken? Buljongen? I går var jag till Koramangala, hade läst om en nyöppnad affär med varor från hela världen. Det tog en timme dit, himla massa trafik och en halvtimme hem. Men väl där hittade jag massa godsaker, så på kvällen bjöds det på rökt lax, fetaost från Grekland, kokta rödbetor och potatis. Där fanns också fransk dijon senap som jag inte hittat på andra ställen. Men Barbro sa att det finns på Sorbet. OK, det verkar som om när handlaren får in vissa saker så dröjer det inte länge förrän vittlingarna (alltså vi utlänningar) varit där och och ryckt åt sig. För jag hittade svensk lingonsylt på Sorbet och det hade inte Barbro sett. Det gäller att hänga på låset! Haha!


Natures Basket i Koramangala, tre våningar med godsaker!

Lingonsylt, nu skall vi bara hitta köttfärs!

Idag blir det kyckling i ugn med potatis, morot, äpple, rödlök, tomat och soyasås kryddat med lite pasta krydda. Det här med mat kommer nog bli en stor del av mitt nya liv. Eftersom jag normalt inte kan äta allt på grund av min GERD (reflux sjukdomen) så gör det livet lite svårare för mig. Stark indisk mat är ju hur gott som helst men no no! Hittills när vi varit ute och ätit indiskt har jag bett om icke spicy och det funkar bra. Det är faktiskt väldigt gott ändå. Jag som alltid älskat Naan har nu gått över till Pulkha, ack so gott indisk bröd. Lars får äta vegetarisk mat till lunch för det är det enda som bjuds. Hinduerna är ju för det mesta vegetarianer. Måste visa våra nya fina muggar från Good Earth.


Sunday, April 15, 2012

En söndag i city!

Det tog en halvtimme från oss in till city kärnan av Bangalore. Men idag är det ju söndag och då är det mycket mindre trafik. Målet var UB city där det finns ett lyxigt shoppingmall och bra restauranger. Jag ville till Good Earth, underbar indisk inredningsaffär som jag var till i Bombay 1998, där köpte vi härliga muggar och färgglada kuddar. Lars hittade ett par byxor på Zegna som han sökt i KL. Sen åt vi lunch på Fava, medelhavskök, med bra service, god mat och vin. Typiskt expatställe, nästa bara vitlingar (som vi nu kallar oss själva). Fast inne i shoppingmallet var det mest välbeställda indier. Runt omkring UB ligger massor av bra affärer mm. Måste snart dit och gå runt, får bara bli lite svalare. Nu är det alldeles för varmt att vandra omkring på gatorna. Inte långt därifrån finns då Commercial street, totala motsvarigheten till lyxiga UB. Men det är det som är så fashinerande med Indien, det är kontrasternas land!






Saturday, April 14, 2012

Bröd!

Det tog ett tag innan jag kände att rostebrödet var ursöt. Hade ju marmelad på så det var ju inte så konstigt. Men gott var det inte. Jytte hade berättat var man kunde hitta riktigt gott bröd, hos Chez Mariannick. En fransyska, vad annars, som bor här och har ett bageri med mycket goda baguetter och annat bröd, tom surdegsbröd. Till skillnad från fuktiga Malaysia så är baguetterna spröda länge och väl. Mumsigt! 

Vi hade ju aldrig hittat hit om vi inte vetat!
Massor av baguetter!
Bäst att ladda upp!
Vi var och handla ett nytt kylskåp, det finns ett i huset men med all dricka och annat kommer vi inte få plats, resonerade vi. De är billiga här kan jag, eller Lars berätta!! Och i eftermiddag kommer det levererat!

Igår var vi på Palm Meadows där Barbro och Lars bor och åt middag med dem på klubben. De hade precis kommit hem från Melbourne där deras son bor och jobbar. Barbro hade med sig massa tidningar, Rangoli från OWC, som hon vart snäll och plockat upp åt mig. Kul att träffas igen!

Med Lars och Barbro!

Friday, April 13, 2012

Handarbetsgruppen!

Jessica, från Minnesota, kallade samman sin handarbetsgrupp och efterlyste fler att deltaga, jag tog chansen. Idag träffades vi hemma hos henne i Koramangala. Hon ville vi skulle lära oss virka en nalle. Hade ju precis bestämt mig för att lära mig det. Mest för att jag i min tur kanske kunde lära ut detta till andra (indier) så de kan sälja och tjäna pengar. Det var, förutom Jessica, två amerikanska damer där och en från Ryssland. Det var en trevlig förmiddag, vi får väl se om det är något jag fortsätter med. Vill ju testa olika grupper mm i början för att se vad som passar mig bäst.


Jessica and Sveta

Thursday, April 12, 2012

FRRO och luncher!

Som utlänning måste man som ny i landet registrera sig på FRRO, vi var varnade att det var en tidskrävande uppgift. Santa Fee hjälpte oss med att få ordning på alla papper som behövdes (se tidigare post) och så skedde men vissa uppgifter kom till i sista minuten, man har 10 dagar efter man kommit till landet annars åker man ut! Det är imorgon! Ingen fara, pappren var i ordning och Santa Fees kille var utanför hela tiden om det skulle vara något. De får inte gå med in. Alla i familjen (även bäbisar) måste vara med. Först köade vi från klockan 7.50 på utsidan, vi var nr 7, sen öppnades dörrarna 8.35 och vi kunde köa för att få en token-nummerlapp. Sen fick vi vänta till efter 9 då numrena i ordning ropades upp och första gubben gick igenom pappersluntan och om allt var OK, vilket det var fick man gå till första våning. Där väntade vi tills att numren ropades upp på nytt och sen börja kaoset. Egentligen skulle man gå till 1-2 gubbar innan 5 andra skulle i tur och ordning gå igenom pappren. Men Lars gick bara till 4st och sen sa de att vi skulle komma tillbaka klockan 11.30. Ganska smidigt ändå. Vi åkte då och drack en kopp tea. Väl tillbaka fick vi skriva på 3 papper och sen var det klart. Vi pratade med en irländsk familj som bott här i 4 år och gjort detta 4 gånger alltså, för man måste göra detta varje år men nästa gång blir det krångligare och mer papper för då kommer skatt och annat in i bilden. Jag vet inte varför men det påminde mig om UNHCRs registrering av flyktingar i KL. Tyvärr fick jag ju inte ta kort på insidan. Synd för dörrvakten i kakhi kläder hade en antik bössa som jag gärna skulle ta kort på, haha!


George från Santa Fee




FRRO byggnaden i Indiranagar

Tea time

Lars nöjd med att det gått bra på registreringen!
Stackars Surdhi åkte på parkeringsböter när han väntade på oss.
 200 rps fick han (vi) betala, (12RM eller ca 25 krono
r.)
Efteråt stannade vi till på Leela Palace och åt lunch. Där var ju också alla OWC damer som hade haft coffee morning. Vi satt ute och njöt, fast det var väldans varmt  men vi fick en god lunch.


Lunch
Sen åkte Lars till SKF och jobbade och jag gick och drack en kopp tea med min malaysiska granne Sweesing. Hon har bott här i 5 år och är jättesöt och trevligt! Hon berättade hur det var här där vi bor och varnade mig för alla ormar, det var det enda man var tvungen att se upp med. Hmm!
I går var jag på ett av de nyaste shoppingcentrena, Phoenix mall, köpte bland annat lite träningskläder på Zara, så nu har jag ingen ursäkt längre och kan börja på gymet! Jag åt lunch med söta och trevliga, danska Jytte. Jytte bodde ju i KL i 10 år och har nu varit här i ca 1 år.


Lunch med Jytte på Café Noir
Jag i den magnifika entrén på Leela!