Friday, June 15, 2012

Block printing!

En gammal konstart som funnits i Indien i över 4500 år och som fortfarande lever kvar är att trycka med träklossar typ stämplar för hand på tyg eller papper. Mycket av det som vi utlänningar blir totalt galna i här, är vackra bomullstyger med så oändliga mönster och färger. Täcken, kläder, scarves, kuddvar och annat finns att köpa och inte är det dyrt heller! En av den äldsta och mest kända är Ajrakh som man bara finner i Rajasthan och Gujarat i Indien och i Pakistan. Tygerna behandlas och trycks på samma sätt som det alltid gjorts. Att få fram ett äkta ajrakh, som ofta trycks på båda sidor, krävs 16 olika steg, från att vara ett grått bomullstyg till ett färgglatt mönstrat mästerverk. Drömmen är nu att komma till Rajasthan och se dessa otroligt skickliga hantverkare. Här är en video som jag hittade på you tube, den är 9 minuter lång men man ser verkligen vilket hantverk som ligger bakom,

Ajrakh printing



Ajrakh design

Idag var jag hos Sonali med ett gäng tjejer och tittade på hennes shop och tillverkning av tyger och tapeter, Spring Rythm. Här fick jag en inblick hur det går till med block printing.

Träblock med vackra löv


Löven i två olika färgen, här är det två olika klossar som används

Stolt hantverkare som gjort detta i 30 år, Anne frågade
om han var 5 när han började och det var han säkert!
Med säker hand och en lätt knyck med den andra så blir det ett tryck

Sonali berättade först lite om sig själv hur hon som tröttnat på att vara florist och började måla av blommorna och kom på att hon kunde använda detta på någon annan konstform. Hon öppnade sin affär i februari i år. I affären ovanför hennes kan man köpa silkestyg, låta de färga tyget i ditt färgval, och sen bestämmer man vilket mönster man vill ha som de sen trycker på, som ovan.

Solina berättar!
Hennes design är både tagna från gamla mönster men man ser en
betydligt mer modern framtoning i hennes tryck.

No comments:

Post a Comment