Friday, June 8, 2012

Rom byggdes inte på en dag...

sa jag fyndigt ,då sa Jytte, nej och Indien har inte byggts på 5000 år. Så bra sagt och så sant, tyvärr. Jag har funderat varför Indien är som det är, ingen lätt uppgift och lär nog inte klara det heller, men bor man här är det värt ett försök. Indien har 1.2 miljarder invånare, nästan hälften  är fattiga, inte kan läsa och skriva, här finns ett kastsystem som genomsyrar samhället men här finns också ett klassamhälle (ekonomiskt) som går genom kastsystemet och sen även en indelning i religion/kultur/språk. Ett hierarkiskt samhälle och ett otroligt tungt byråkratiskt system (som också är väldigt korrupt), visst har man en framgångssaga men det är ju bara för ett fåtal. IT framgång i all ära men dagligt liv som sophantering, infrastruktur mm går väldigt långsamt framåt. Men hej, hur kan man hantera ett land på över en miljard människor? Genom att läsa dagstidningarna får jag en hel del insikt i hur det förhåller sig. Politikerna är, som på alla ställen i världen, duktiga på att lova. Just nu har det varit val i delstaten Uttar Pradesh där sittande ledaren 70 åriga Mayawati , en dalit dvs från det lägsta kastet, vilket visar att förändringar faktiskt kan vara möjliga. Men UP har 200 miljoner invånare, och efter 5 år med Mayawati så sägs det att de rika blivit rikare och de fattiga blivit fattigare. Många löften och pengar spenderade på fel saker, som på monument istället för nyttiga saker, skäl för att hon inte fick sitta kvar! Frågan är om det blir något bättre, om nu inte en människa kan göra mer för de sina, som själv tillhört den fattigaste massan och vet hur det är, då kan man ju undra!
Ca 250 miljoner människor får inte tillräckligt att äta per dag samtidigt som Indien har ett överskott på basföda (typ vete/ris) som är näst störst i världen. Staten köper ris och korn av bönderna för nästan 1% av sin BNP som de sen fördelar till de olika staterna som i sin tur skall tilldelas de fattiga. Men fula mellanhänder tar för sig, stjäl och säljer så till sist blir det inte så mycket kvar. Samtidigt kan det vara svårt för folket att få rationaliseringskort, ibland måste de muta för att få ett. Men hallå, det funkar ju inte, som Gandhi sa...
"The world has enough for everybody's need but not enough for everybody's greed".





Indias baksida!
Det pratas mycket om återvinning, säkert bra om många år, först måste man nog ta hand om vanlig sophantering som förbränning mm inte bara slänga på en åker. Läste att Nepal skickar sopor till Sverige. Ursäkta men vad är det? Det finns så mycket att lära sig och försöka förstå här i Indien så jag får nog stanna i många år, kanske 5000 år?





No comments:

Post a Comment