Thursday, June 14, 2012

Miljömedveten!?

Jag har aldrig vart någon större återvinnare. I Sverige slänger vi ju flaskor, papper och annat på olika ställen, det ligger liksom utanför tänkandet, handligen sker automatiskt. I Malaysia, separerade vi också men sen funderade vi inte mer på det. När vi kom till Indien körde vi på som vi brukade tills jag fick upp ögonen på min omgivning och började tänka! Här slänger man allt i en och samma tunna och jag börja tänka att det kan ju inte vara rätt. Så som vanligt slängde jag mig blindt in...... in i sophanteringssituationen i Bangalore. Oops, där fick jag nåt att bita i. Så långt ser det ut så här:


2000 beordrade högsta domstolen alla indiska städer att införa ett sophanteringsprogram - ingen gjorde det.


I Indien finns inga förbränningsstationer, miljöexperter säger att det skulle ändå inte fungera.


Man kör soporna, i bästa fall till en transitplats, där man separerar soporna, man tar hand om det som går att återanvändas, resten läggs på sopbilen och körs ut till en av de 60 platser, läs öppna fält, som finns utanför stan. Det är en mycket liten del som tas hand om, ca 80% går till tippen.


På tippen, som är helt öppen, sprejar man EM (effective microorganisms) för att minska PH värdet, vet inte så mycket om detta men har förstått att det är blandade åsikter om effekten. Dit kommer sk rag pickers, fattiga människor som betalar en slant och får sen leta bland soporna ifall det hittar något som är säljbart, utanför finns köpare. Även hundar och kor letar efter något att äta. Tyvärr får korna i sig saker som plastpåsar som sakta men säkert skänker dem en plågsam död, tipparna är också en bra grogrund för myggor som bär på Malaria, Dengue mfl. 


Kompost är det som gäller för Indien, helt klart men sen plasten gjorde intrång i samhället så blandas det mesta, nedbrytningsbart med icke nedbrytningsbart. På landet är det lättare att kompostera, även om det har minskat även där. Bangalore skickar 1500 ton sopor om dan till tippen. Det är mycket det! Om jag har förstått det hela rätt så använder man inte sopor till att fylla igen land i Bangalore som man gör på andra ställen. Ton av plast och annat dumpas i hål som man sen täcker över. Väldigt miljövänligt eller? Men detta görs i hela världen!


Det finns ett stort intresse bland folket, massor av föreningar engagerar sig i återvinning. Det finns men det måste ner på gräsrotsnivå för att det skall komma igång, på typ kommunnivå finns inget intresse, för svårt att kontrollera och för mycket korruption tydligen.


OK, jag tog kontakt med vårt områdes yahoo grupp och efterlyste ett återvinningssystem och fick kontakt med 2 indiskor. Vi skall träffas efter sommaren och se vad vi kan åstadkomma. Som sagt man måste börja någonstans och även om vi inte kan förändra Indien i helhet så kan vi få till någon förbättring i vår närhet. Soporna hämtas varje dag men sen vet ingen vad som händer med dem, ja man kan ju undra!


Bland soporna på gatan!

No comments:

Post a Comment