Sunday, March 3, 2013

Delhi

New Delhi, huvudstaden i Indien, ligger ca 2.5 timme med flyg från oss i Bangalore. Dit åkte jag och Lars på en liten helg i februari. Vi började i baren på flygplatsen och skålade Alla hjärtans dag. Flyget, Jet Airways gick som smort och en bil hämtade oss från hotellet. Redan första anblicken av denna stad avslöjade en annan värld, asfalterade gator med fildelning. Hotellet, The Lodhi, som sen två dagar var avknoppat från Aman Resort, våran favoritkedja, var en fantastisk upplevelse. Vi har aldrig blivit besvikna på Aman, fattas annat!! 49 rum, alla med egen liten pool, måste visa lite (skryt!!)bilder....

Vår härliga pool, som var uppvärmd men det var alldeles
för kallt i luften för att bada. 

En öl vid poolen första kvällen

Lite jobb förstås

Hotellet var fyllt med modern konst men entren pryddes
av en härlig elefant

Halva hotellet var privata lägenheter, här
den härliga långa poolen med ett av Delhis
(enligt guidboken) bästa spa

Första dagen hade vi en trevlig guide och chaufför som tog oss runt på de ställen vi ville, på önskelistan fanns bla platsen där Gandhi blev mördad, craft museum och old Delhi med red fort. Men vi fick se så mycket mer. Delhi var precis som vi såg vid ankomsten en helt annan stad än Bangalore. Rent, grönt och fantastiska historiska platser. Tom trafiken var ordnad med bla rondeller, haha, bara en sån sak. Inte en ko så långt ögat nådde. OCH ja, jag vet huvudstaden, ansiktet utåt, diploma kåren mm finns ju där. Men jag måste säga att även utanför de fina kvarteren och tom i old Delhi var det mer ordnat och renare än i Bangalore. 

Här är det lite "farliga" kvarter så vår chaufför ville gå med oss,
löjligt men vad jag vill visa är hur rent det var även i de enkla
kvarteren!

Farligt är det enligt alla indier (hinduer) när det är muslimska kvarter. Samma här i Bangalore, gör mig vansinnig, men det kvittar vad jag säger, det har bestämt sig! Suck! Vi såg mycket fattigdom, många uteliggare, tältkvarter mm, de finns ju även i Delhi, men jag tror att man har nog "städat" undan mycket av de delarna, som sagt ansiktet utåt!!

Vi såg fantastiska platser, som Mughalerna (muslimer) lämnade efter sig och som är bevarade för eftervärlden. Först, Humayuns tomb, den andre av Mughalernas härksare, som byggdes 1565. Det var så fridfullt och vackert, om det inte hade varit för 100 tals skolbarn, som totalt odisciplinerat sprang runt, bara ett fåtal stod och lyssnade på sin lärare.

Inspirationen till Taj Mahal



Vi åkte sen vidare till India Gate, upp till regeringsbyggnaderna, som vår guide påpekade tydligt -"engelsmännen hade nog planerat att stanna här väldigt länge". Ja nog var det så alltid!!

Vakt vid India gate

India gate

Jag och vår guide 

Den var ganska så stor!!

President/premiärminister palatset

Regeringsbyggnader med en stab av Ambassadors

fortsättning följer....

No comments:

Post a Comment