Thursday, March 29, 2012

11 år i Malaysia!

Våran tid i Malaysia är nu slut, på söndag åker vi till Bangalore och nya äventyr. Vi är oerhört tacksamma att få ha bott här i ca 11 år totalt. Att få ha upplevt Malaysia 2 gånger och följa en enorm utveckling av landet har varit väldigt stimulerande. När vi kom vi först gången 1993 blev vi väldigt positiva, Daniel var bara 3 månader på våran pre-visit. Jag kommer ihåg att jag pratade med Lars blivande chefs fru, Yvonne (numera en av mina absolut bästa väninnor) i telefon och hon gjorde pannkakor till barnen, och det var då jag insåg att man kunde bo i KL. Kan man göra pannkakor så går det nog bra att flytta till andra sidan jorden! Vilket vi gjorde och bodde här till december 1996. Ett klart annorlunda liv än det vi har haft nu mellan 2004-2012. KL var så annolunda. Subang flygplats, man höll på att bygga tvillingtornen, enda stora vägen var Federal highway, köer överallt, det kunde ta Lars 3 timmar från Nilai att komma hem och det kunde ta 1-1.5 timme från Ampang till Lot 10 som var det enda moderna shoppingmallet. Sista året öppnades Starhill och vi insåg att en förändring var på väg för mitt emot låg den gamla flickskolan från 1800 talet kvar, en stor kontrast som senare revs 2000. Vi umgicks med folk från hela världen, hade månatliga cocktailpartyn, gick på baler och det var fester i tid och otid, tror vi var lite yngre då, haha! Jag var ansvarig för coffeemornings på SSM, ordnade playgroups mm. Skrev mycket i SNOFIDA. 
Nu är KL en verklig metropol, ett vägnät som är fantastiskt, shoppingmall i varenda hörna, ordning och reda (ja det var det inte för 20 år sen), även om det byggs mycket nu så är det ingenting jämför med den byggnadsarbetsplatsen vi bodde i, dvs KL, tidigare. 
Kan inte visa några bilder eftersom det var före digitaltiden och fotona är på väg till Indien i en container. Men här några bilder från när vi var och besökte KL 2002.


Daniel utanför Sunshine Rabbit där han gick 1995-1996

Med sin gamla fröken

Utanför vår mataffär Hock Schon i Ampang


Efter 11 år kommer Malaysia alltid finnas i mitt hjärta, ett fantastiskt land att bo i även om det finns mycket man kan reta sig på men säg var finns det inte det. Sjukvården är fantastisk, servicen finns här, leende människor, mat från hela världen och stora kulturskillnader, tack och lov. Malaysia är ett muslimskt land och jag kan nog säga att det är tack vare det som landet är så bra som det är. För i vilket annat land lever flera kulturer sida vid sida, och har gjort under många år nu, utan att ha ihjäl varandra eller tvinga minoriteterna att assimileras med majoriteten? Friktioner finns, sälvklart, vi och dom är bara människor men Malasyia BOLEH!

No comments:

Post a Comment